Няма да повярвате как ще бъде ескортиран Путин към Турция.

Руският президент Владимир Путин е отправил необичайно изискване към Турция във връзка с планираната му визита – самолетът му да бъде ескортиран от руски изтребители по време на полета до Анкара, съобщава Middle East Eye, позовавайки се на анонимни източници.

Източниците обясняват, че искането е свързано с опасения за сигурността на полета, особено поради заплахи от украинските системи за противовъздушна отбрана.

Двама бивши турски дипломати определят искането като “изключително необичайно” и подчертават, че е малко вероятно Турция да го изпълни. Въпреки че турските власти могат да организират ескорт на чуждестранни лидери с техни собствени бойни самолети, ескортът на самолета на Путин от руски самолети представлява прецедент, който би могъл да засегне сигурността на въздушното пространство на НАТО.

Освен това, Москва е изразила притеснения относно сигурността на настаняването на Путин в големи хотели в Анкара, които са собственост на американски компании. Като алтернатива се предлага правителствена резиденция, но този протокол също е рядко използван.

Посещението на руския президент, планирано за началото на октомври, е под въпрос, тъй като турските власти обмислят дали да откажат да изпълнят тези искания, твърдят източниците.

4o

Leave a Reply