Русия навлезе в САЩ!

Американската брегова охрана съобщи днес за проследяването на група руски военни кораби, които са навлезли във водите на САЩ близо до Аляска, в опит да избегнат морския лед – действие, което е в съответствие с международните правила и обичаи. Съобщението беше предадено от Асошиейтед прес.

Русия продължава с демонстрации на военна сила, като започна мащабни учения в различни океани и морета. Руските кораби, включващи две подводници, фрегата и влекач, бяха наблюдавани от американски катер на около 60 мили (100 км) северозападно от Пойнт Хоуп, след като навлязоха в изключителната икономическа зона на САЩ на 30 мили (48 км) навътре. Контраадмирал Меган Дийн заяви, че бреговата охрана продължава активно да патрулира в Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море, за да защитава американските суверенни интереси и да съдейства за спазването на морските правила.

В същото време, Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD) съобщи за засичането на руски военни самолети в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска (ADIZ) в продължение на три дни – от петък до неделя. В петък NORAD информира за проследяването на два руски военни самолета Ту-142, които останали в международното въздушно пространство, без да навлизат в териториите на САЩ или Канада.

През следващите дни бяха засечени още руски самолети, включително два Ил-38 в събота и още два в неделя. NORAD отбеляза, че тези действия са обичайни и не се разглеждат като непосредствена заплаха.

Руският флот приключи учението “Океан 2024” в понеделник, като в ученията участваха над 400 военни кораба, подводници и спомагателни съдове, повече от 120 самолета и над 90 000 души персонал. Учението се проведе в Тихия океан, Северния ледовит океан, както и в Средиземно, Каспийско и Балтийско морета. В него участваха и китайски военноморски сили, които провеждаха съвместни учения в Японско море.

Leave a Reply