Байдън: Атаките на Русия от вчера са направо…

Президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Риши Сунак осъдиха масовите въздушни нападения на Русия срещу Украйна, извършени на 30-ти декември 2023 година. Те изразиха своята солидарност с Украйна и подчертаха необходимостта от продължаваща подкрепа в лицето на тази нова вълна на агресия.

Осъждане на Атаките: Президент Байдън заяви, че нападенията са ясно доказателство за намеренията на руския президент Владимир Путин да съкруши Украйна и да подчини нейния народ. Байдън подчерта, че подобни актове на агресия не могат да останат без отговор и призова Конгреса на САЩ да предприеме спешни действия за осигуряване на допълнителна военна помощ за Украйна.

Британският Отговор: От своя страна, британският министър-председател Риши Сунак изрази своето възмущение от атаките, заявявайки, че те показват, че Путин няма да се спре пред нищо, за да постигне своите цели за елиминиране на свободата и демокрацията в Украйна. Сунак подчерта, че светът трябва да продължи да подкрепя Украйна “докато това е необходимо”.

Събрание на Съвета за сигурност на ООН: Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди последните атаки, които бяха описани като “ужасяващи”. Асистент-генералният секретар на ООН Кхалед Кхиари заяви, че 2023 година завършва така, както е започнала – с разрушително насилие срещу народа на Украйна. Той подчерта, че международното хуманитарно право забранява нападения срещу цивилни лица и цивилна инфраструктура.

Leave a Reply