Белия дом изригна за Навални

Скорошните събития, свързани с Алексей Навални, руският опозиционен лидер, породиха международни притеснения и реакции. Навални, който е един от най-изявените критици на руското правителство и лично на президента Владимир Путин, е в затвора по обвинения, които много от неговите поддръжници и международни наблюдатели смятат за политически мотивирани.

Наскоро Навални беше преместен от своята наказателна колония на неуточнено място, което предизвика реакция от страна на международната общност. Белият дом, чрез своя национален съветник по въпросите на сигурността Джон Кърби, призова за незабавното освобождаване на Навални, като заяви, че “той никога не е трябвало да бъде затворен”.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външните работи, изрази сериозни опасения за безопасността и здравето на Навални, като заяви, че “новините за изчезването на Навални за седем дни са изключително тревожни”. Той подчерта, че руското политическо ръководство е отговорно за безопасността и здравето на Навални в затвора и че ЕС повтаря призива си за неговото незабавно и безусловно освобождаване от политически мотивирано затворяване​​.

Кремъл отхвърли опасенията на САЩ относно състоянието на Навални като недопустима намеса във вътрешните работи на Русия. Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, заяви, че не знае местоположението на Навални.

Leave a Reply