Днес Путин заяви към Запада : Ние няма да …

Руският президент Владимир Путин критикува западните държави за нарушаване на олимпийските принципи, като не позволяват на руските спортисти да участват под своя флаг и химн. Путин заяви, че те потъпкват руското достойнство, но очакват спазване на техните правила.

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда за спиране на световните конфликти по време на Олимпиадата в Париж и планира да работи за това с международни партньори като китайския лидер Си Дзинпин.

Путин подчерта значението на спортното сътрудничество с Китай, особено в високопроизводителния спорт и масовата физическа култура. Той отбеляза, че Русия и Китай са големи спортни сили и тяхното взаимодействие увеличава възможностите им.

По време на посещението си в Китай, по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, Путин обсъди с китайския президент Си Дзинпин развитието на всестранното сътрудничество между двете страни.

След февруари 2022 г. много спортни организации забраниха на руснаците да участват в състезания, след препоръка от Международния олимпийски комитет (МОК). Някои от тези ограничения бяха премахнати и руски спортисти могат да участват като неутрални.

На Олимпиадата в Париж през 2024 г. руснаци и беларуси ще участват като индивидуални неутрални спортисти. Спортисти, подкрепящи войната в Украйна, няма да бъдат допуснати, както и колективни спортни отбори от двете страни. Руснаци и беларуси ще могат да присъстват на откриването, но не и в Парада на нациите.

Leave a Reply