Ето какво каза Столтенберг на Зеленски! Ще разбием…

На конференция в Норвегия, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще продължава да поддържа Украйна в борбата й до края на войната. Информацията беше предоставена от новинарска агенция “Ройтерс”.

Според Столтенберг, руският президент Владимир Путин е подценил мощта и решимостта на НАТО, когато реши да нахлуе в Украйна преди 17 месеца. Относно украинската контраофанзива, той коментира, че, въпреки несигурностите, Украйна успява да възстановява своите територии.

В момента НАТО провежда дискусии относно най-добрия начин за приключване на конфликта в Украйна и установяване на траен мир. Генералният секретар подчерта, че е от решаващо значение Украйна сама да определи времето и условията за преговори след руското вторжение. “Само украинците могат да определят кога и при какви условия да преговарят. Те сами решават условията за мир, докато ролята на НАТО е да подкрепя Украйна”, каза той.

След като представител на екипа на Столтенберг предложи възможността Украйна да се откаже от част от своята територия в замяна за прекратяване на войната, това предизвика голямо недоволство в Киев. Последвалото извинение за неуместния коментар не успя да заглади напрежението.

По отношение на руските ядрени сили, Столтенберг уточни, че НАТО не е забелязало промени в разположението им и няма причина алиансът да променя своите стратегии и разположение на силите.

Завършващите думи на генералния секретар бяха предупредителни към членовете на алианса да не стават прекалено зависими от Китай по отношение на стратегическите суровини.

Leave a Reply