Ето какво подводно морско чудовище извади руския флот срещу САЩ

„Белгород“ – Гигантът на Руския Военноморски Флот

„Белгород“ е доставена на руския флот на 8 юли 2022 г., след изваждането от експлоатация на последната подводница клас „Тайфун“. Тя е най-голямата действаща подводница в света. Съобщава се, че „Белгород“ е първата подводница, използваща Океанската многофункционална система Status-6, която представлява автономна безпилотна ядрена торпеда. Подводницата може да се гмурка на дълбочина до 520 метра и да остане под вода за около четири месеца. Тя има капацитет да носи дълбоководна ядрена станция AS-15 и подводници джуджета с ядрени двигатели, използвани за тайни операции.

„Seawolf“ – Американският “Морски вълк”

Подводниците от клас „Seawolf“ са едни от най-скъпите в света и са част от американския военноморски флот. Те са проектирани по време на Студената война като наследник на подводниците от клас „Лос Анджелис“. Създадени са да бъдат изключително тихи, бързи и силно въоръжени, с напреднали технологии. Всяка подводница „Seawolf“ струва около 3 милиарда долара, което ги прави изключително скъпи. Първоначално са планирани 29 подводници, но поради бюджетни ограничения са построени само три.

Сравнение на Двете Подводници

„Белгород“ и „Seawolf“ са създадени за различни цели и имат различни характеристики. „Белгород“ е най-голямата действаща подводница, предназначена за дълбоководни операции и носеща ядрени торпеда „Посейдон“. Тя е проектирана за дълги мисии и за провеждане на секретни операции. От друга страна, „Seawolf“ е известна със своята тишина, висока скорост и модерни технологии. Тя е създадена да бъде невидима за вражески кораби и подводници, като същевременно е въоръжена с различни оръжия, включително торпеда и ракети „Томахоук“.

Leave a Reply