Германския министър на отбраната: Путин ще атакува …

Германският министър на отбраната, Борис Писториус, отправи сериозно предупреждение, че руският президент Владимир Путин може да атакува НАТО в рамките на следващите пет до осем години. Това изявление беше публикувано в германското издание “Der Tagesspiegel” и подчерта нарастващата загриженост на европейските лидери за руската агресия​.

Писториус отбеляза, че Русия показва агресивно поведение към някои от съседните си страни, което поражда опасения за възможна ескалация на конфликта в региона. Той предупреди, че докато в момента не се очаква нападение, то може да стане реалност в следващите години. Същевременно, министърът призова за по-голяма готовност, както в обществото, така и във военната сфера. Германският министър на отбраната изрази мнение, че европейските държави трябва да се подготвят както военно, така и социално, и в сферата на гражданската отбрана, за да се справят с потенциалните заплахи от Русия.

След като Русия извърши инвазията си в Украйна, Кремъл засили агресивната си реторика към съседни държави, включително членки на НАТО като Полша и балтийските държави. Тази ескалация на напрежението подтикна европейските лидери да предприемат стъпки за подготовка срещу потенциални конфликти. В същия дух, председателят на военния комитет на НАТО, адмирал Роб Бауер, предупреди, че съюзът се изправя пред най-опасната ситуация от десетилетия насам и призова за “военно преобразяване на НАТО”​ ​.

Подобни предупреждения дойдоха и от други европейски страни. Шведският главнокомандващ генерал Микаел Биден призова шведите да се подготвят психически за възможна война. Шведският министър за гражданска отбрана Карл-Оскар Бохлин също предупреди, че “войната може да достигне до Швеция”. Тези предупреждения се считат за разбираеми от скандинавска гледна точка, особено предвид близостта на страните до Русия и факта, че Швеция все още не е член на НАТО​ ​.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис също призова за ускоряване на подготовката за потенциална руска агресия. Той подчерта, че ако Украйна не победи, последствията за Европа ще бъдат негативни.

Тези предупреждения и дискусии подчертават нарастващата загриженост в Европа за бъдещите отношения с Русия и необходимостта от засилване на отбранителните способности на НАТО и отделните държави членки​ ​.

Leave a Reply