Хванаха Украйна в нелегална схема с оръжия за 40 милиона

В Украйна е разкрита корупционна схема, свързана със закупуването на артилерийски снаряди за националната армия, струваща близо 40 милиона долара. Следствени действия в столицата Киев доведоха до задържането на висш служител от министерството на отбраната, който е бил замесен в сделката.

През декември миналата година, този чиновник от министерството на отбраната подписал договор с компания, специализирана в производството на военно оборудване, за доставка на голямо количество артилерийски снаряди. Въпреки това, пари от държавния бюджет не били преведени на производителя в срок.

След това, новосъздадената Агенция за отбранителни покупки на министерството сключила по-изгоден договор със същия производител. Този договор осигурил доставката на снарядите директно от производителя, без посредници, което намалило както сроковете за доставка, така и общата цена.

Въпреки новия договор, служителят продължил да действа по условията на първоначалния договор, в резултат на което на чуждестранна компания посредник били преведени значителни суми, надхвърлящи с 30% стойността на продукцията, според директния договор с производителя. Това действие ощетило държавния бюджет.

При обиск на работното място и жилището на задържания служител били открити документи, доказващи корупционната схема. Следствието отстранило служителя от длъжност и в момента се водят разследвания за възстановяване на незаконно изразходваните средства.

Този случай подчертава проблемите с корупцията, с които се сблъсква Украйна в контекста на продължаващия конфликт и усилията за модернизация на въоръжените си сили. Властите са ангажирани с разкриването и предотвратяването на подобни злоупотреби, които подкопават националната сигурност и икономическото благосъстояние на страната.

Leave a Reply