Извънредно! Среща на Владимир Путин С …

Пекин се готви да посрещне руския президент Владимир Путин, който похвали „безпрецедентното“ ниво на връзките между двете страни преди своето държавно посещение. Повече от две години след началото на инвазията в Украйна, Китай се утвърди като важен съюзник. Той отказва да осъди войната и продължава да търгува с тежко санкционираната Русия, въпреки недоволството на САЩ и Европейския съюз.

Въпреки това изглежда, че Путин иска повече. Но дали Китай е готов да плати цената?

Балансиране

Не е изненадващо, че руският лидер е избрал Китай за своето първо чуждестранно пътуване, откакто беше избран за пети президентски мандат миналата седмица. Двудневното държавно посещение идва в момент, когато техните отношения достигат “най-високото си ниво досега”, заяви той пред китайски държавни медии. Той говори за своя интерес към китайските бойни изкуства и философия и каза, че някои от неговите роднини учат мандарин.

“В лицето на трудната международна ситуация, нашите отношения все още се укрепват”, добави той.

Но докато Путин се хвали с тяхното приятелство, Си Дзинпин може да има основание да се тревожи. САЩ току-що обявиха нови санкции срещу банки и компании, базирани в Пекин и Хонг Конг, които работят с Москва, обвинявайки ги в помощ за избягване на съществуващите ограничения.

Въпреки че Китай не продава оръжия на Русия, Вашингтон и Брюксел вярват, че изнася технологии и компоненти, необходими за войната. По време на скорошното си посещение в Пекин, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви пред BBC, че Китай “помага да се подкрепя най-голямата заплаха за европейската сигурност от Студената война насам”.

Намиране на границите

Дни преди Русия да нахлуе в Украйна, двамата лидери обявиха “партньорство без граници” за задълбочаване на сътрудничеството. Това имаше смисъл за съюзниците в идеологическата им борба срещу Запада. Търговията между тях процъфтява. Евтината руска енергия, включително редовните доставки на газ по тръбопровода “Силата на Сибир”, са от полза за Китай.

Въпреки това, докато войната се проточва, съюзът не изглежда толкова “безграничен”. Пекин намалява безграничния характер на стратегическото си партньорство с Москва, отбелязва Чжао Тонг, старши сътрудник в Карнеги ендоумент. “Докато Китай подкрепя целта за подкопаване на западното влияние, той не е съгласен с някои от тактиките на Русия, включително заплахата за използване на ядрено оръжие.”

Заключение

Въпреки заявената неутралност на Китай, съпричастността към Украйна не е лесно видима в силно цензурираните медии на страната. Китайската държавна медия все още оправдава инвазията на Русия, наричайки я бърза реакция на Москва срещу подкрепяната от САЩ експанзия на НАТО.

Leave a Reply