Кадиров: Ще освободя пленници само срещу…

Чеченският лидер Рамзан Кадиров предложи освобождаването на украински военнопленници в замяна на отмяна на американските санкции срещу членове на неговото семейство, съобщиха в петък руските държавни медии.

Кадиров е предоставил списък с украински пленници на американския писател Скот Ритър, бивш служител на американското разузнаване и редовен сътрудник в медии, притежавани от руското правителство.

В петък Ритър посети чеченската столица Грозни, където беше заснет да стреля в стрелбище и да се среща с високопоставени чеченски официални лица.

“Имаме военнопленници, които са взети в Донецк и Луганск. Ще предоставя [списък с пленниците] на нашия гост [Ритър]”, е цитиран Кадиров от държавната информационна агенция РИА Новости.

“Ако [Съединените щати] премахнат санкциите от моята майка, дъщеря и тези, които не са виновни за нищо… тогава ще предадем тези хора”, добави той, като се позовава на украинските военнопленници, държани в Русия.

През август американските власти наложиха финансови санкции и забрана за пътуване на майката на Кадиров, която е посочена като свързана с фондация, преди това санкционирана от Вашингтон.

РИА Новости съобщи, че чеченският лидер е показал на Ритър видео, в което украински военни призовават Съединените щати да отменят “абсурдните” санкции срещу роднините на Кадиров, неговите коне и частни самолети.

След новините за неговото посещение в Грозни, Ритър, осъден за сексуални престъпления в Съединените щати, препубликува съобщение в X (бивш Twitter), в което се хвали с “усилията и борбата му за справедлив свят” и го възхвалява като “истински патриот”.

Бившият американски разузнавач беше цитиран от руските държавни медии с думите, че “чеченските бойци са известни със смелост и целеустременост”.

“Ние сме приятели и колеги, това е много голяма чест”, каза Ритър.

Leave a Reply