Ким Чен Ун заплаши САЩ: Новите ни ракети ще ви…

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заплаши с “по-агресивни действия” срещу Съединените щати. Това заявление последва след третото изпитание на най-развитата ракета на Северна Корея, междуконтиненталната балистична ракета (МБР) Hwasong-18, която е проектирана да достигне континенталната част на САЩ. Изказването на Ким Чен Ун показва нарастваща увереност в ракетния арсенал на страната и вероятност за продължаване на дейностите по изпитване на оръжия, особено преди президентските избори в САЩ през 2024 година. Hwasong-18 МБР е ракета с твърдо гориво, което прави нейните изстрелвания по-трудни за откриване в сравнение с течногоривните ракети.

Третият тест на Hwasong-18 се състоя след предишните два, проведени през април и юли. Според източници, тази ракета може да бъде изстрелвана с по-малко предупреждение поради използването на твърдо гориво, което представлява стратегическо предимство за Северна Корея. Въпреки това, много чуждестранни експерти смятат, че Северна Корея все още има технологични бариери за преодоляване, за да придобие надеждни ядрени МБР, като например такива, които защитават бойните глави от тежките условия на атмосферното повторно влизане.

Тези тестове на ракети и последващите изявления от Северна Корея подсилват напрежението в международните отношения, особено в контекста на военните и ядрените амбиции на страната. Подобни действия са провокирали реакции от страна на международната общност, включително САЩ и техните съюзници, които внимателно наблюдават развитието на ситуацията.

Leave a Reply