Край! Путин изпрати ядрена подводница на…

Руски военни кораби и ядрена подводница пристигат в Хавана: Новото предизвикателство към Запада

Ядрена подводница и три военни кораба на Русия ще акостират в кубинската столица Хавана следващата седмица. Това съобщи Министерството на революционните въоръжени сили на Куба. Новината идва на фона на последната заплаха на руския президент Владимир Путин за „асиметричен отговор“ към западни съюзници на Украйна, свързана с решението на САЩ и Германия да разрешат на Киев да нанася удари със западни оръжия по цели в Русия.

Ядрена подводница “Казан” и придружаващи кораби

Ядрената подводница „Казан“, която няма да носи ядрени оръжия на борда си, ще бъде придружена от ракетната фрегата „Адмирал Горшков“, петролен танкер и спасителен влекач. Очаква се те да останат в района на кубинската столица от 12 до 17 юни. Куба уверява, че присъствието им „не представлява заплаха за региона“.

Руските намерения и американската реакция

Междувременно, американски официални представители заявиха, че Вашингтон следи внимателно руските военни кораби и самолети, които се очаква да пристигнат в Карибския басейн за военно учение. Това учение ще бъде част от по-широкия руски отговор на подкрепата на САЩ за Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американски оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва или Кремъл. Той уточни, че те могат да бъдат използвани в близост до границата, когато от другата страна на границата има атаки срещу Украйна.

Исторически паралели и съвременни напрежения

Разполагането на руски военни кораби в Куба напомня за Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато светът беше на ръба на ядрен конфликт. Напрежението тогава ескалира с поставянето на ядрени ракети от САЩ в Турция и последвалото разполагане на съветски ядрени ракети в Куба.

Сегашното напрежение подчертава сложните геополитически отношения и продължаващото противопоставяне между Русия и Запада.

Leave a Reply