Край! Путин ще остане…

В средата на вълненията и протестите, които обхванаха много руски градове, Конституционният съд на Русия взе решение, което може да промени политическата сцена в страната за десетилетия напред. Съдът одобри промени в конституцията, които обнуляват досегашните президентски мандати на Владимир Путин, откривайки възможност той да остане на власт до 2036 година. Тази стъпка дойде след широкообхватни дебати и бе придружена от значителен обществен отпор.

Промените бяха предложени през март 2020 година и бързо получиха подкрепата на руския парламент. Предложението, което първоначално излезе от устата на депутатката Валентина Терешкова, бе прието от парламента без значителна опозиция. Това предизвика серия от демонстрации, като критиците обвиниха действията на съда в легализиране на политическа манипулация и подкопаване на демократичните процеси в страната.

Съдебното решение идва на фона на продължаващите напрежения в руското общество, което е разделено относно подхода на страната към външната политика и вътрешните реформи. Въпреки че подкрепата за Путин в официални допитвания често се отчита като висока, недоволството сред части от населението продължава да се увеличава, особено сред младите и по-образованите слоеве на населението.

Това решение на конституционния съд ще има дълготраен ефект върху руската политика, като поставя началото на нов етап в управлението на Путин, което вече преминава през четвърто десетилетие.

Leave a Reply