Край! Русия представя ядрена ракета “Сармат”! Вижте..

През тази година Русия планира да разгърне новата си система от ядрени ракети “Сармат”, което представлява значителна стъпка в укрепването на стратегическите възможности на страната. Президентът Владимир Путин заяви, че първите пускови установки на ракетната система ще бъдат поставени на бойно дежурство, подчертавайки това като ключов елемент в усилията за поддържане на стратегическото равновесие.

Ракетата “Сармат” е междуконтинентална балистична ракета, способна да пренася множество ядрени бойни глави, което я прави особено ефективна срещу системи за противоракетна отбрана. С дължина от 35 метра и обхват до 18,000 километра, тази ракета може да носи поне 10 многократно насочваеми ядрени бойни глави, всяка от които може да бъде насочена към различна цел.

По време на телевизионно обръщение, посветено на Деня на защитника на Отечеството, Путин подчерта, че Русия продължава да отдава специално внимание на укрепването на ядрения си триад, включващ наземни, въздушни и морски компоненти. Той добави, че освен “Сармат”, Русия планира да започне масово производство на въздушно базирани хиперзвукови системи “Кинжал” и да започне масови доставки на морски базирани хиперзвукови ракети “Циркон”.

Тези разработки идват на фона на продължаващата военна напреженост и конфликт с Украйна, като Русия изглежда укрепва своите стратегически въоръжения в отговор на това, което вижда като западна военна агресия. Стратегията за разширяване на ядреното въоръжение подчертава възобновеното фокусиране на Кремъл върху националната сигурност и стратегическата отбрана, в условията на глобални геополитически предизвикателства.

Leave a Reply