Край! Русия първи етап от Ядрените…

В Южния военен окръг на Русия започнаха учения с нестратегическо ядрено оръжие

В Южния военен окръг на Русия започна първият етап от учения с практическа подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

Според указанията на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, в Южния военен окръг се провежда първият етап от ученията, които включват практическа подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие под ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили.

Учебно-бойни задачи

Личният състав на ракетните формирования в Южния военен окръг изпълнява учебно-бойни задачи, свързани с получаване на специални боеприпаси за тактическия ракетен комплекс “Искандер”, оборудване на ракети-носители с тези боеприпаси и скрито придвижване на позиции за подготовка за пускове.

Войниците от авиационните подразделения на ВКС на РФ се обучават да монтират специални бойни части на авиационно оръжие, включително аеробалистични хиперзвукови ракети “Кинжал”, както и да извършват полети до определени райони за патрулиране.

Цели на ученията

Учението е насочено към поддържане на готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие. То има за цел да осигури реагиране и безусловно осигуряване на териториалната цялост и суверенитета на руската държава в отговор на провокативни изявления и заплахи от западни служители срещу Руската федерация.

Кадри от учението

Министерството на отбраната публикува кадри от учението, показващи разгръщането на ОТРК “Искандер” и монтирането на ракети върху тях, както и изтребителя МиГ-31, носител на хиперзвуковите ракети “Кинжал”, на летището.

Предистория

В началото на май Генералният щаб на руските въоръжени сили, по указание на президента Путин, започна подготовка за провеждане на учения, които ще тестват готовността и използването на нестратегически ядрени оръжия. Руското външно министерство заяви, че маневрите трябва да се разглеждат в контекста на неотдавнашните войнствени изявления на западни служители и дестабилизиращите действия на НАТО.

Президентът Владимир Путин определи ученията като “планова работа”.

Leave a Reply