Нов фронт! РУСИЯ АТАКУВА ДНЕС ТАЗИ ОБЛАСТ…

Украинските сили докладват за руска атака в Харковска област, където се намира вторият по големина украински град. Киев твърди, че успешно отблъсква нападението, откривайки нов фронт 26 месеца след началото на руската инвазия.

Според източник в украинската армия, целта е създаване на “буферна зона” между Харковска и Белгородска област. Министерството на отбраната на Украйна потвърди изпращането на подкрепления в района на Вовчанск за удържане на руските сили.

Опит за пробив

Рано сутринта е направен опит за пробив с бронирани машини след артилерийски обстрел. Въпреки че атаките са отблъснати, сраженията продължават с различна интензивност.

Руските сили се опитват да навлязат до 10 км от границата. Украинските сили се опитват да ги удържат, като боеве се водят в селата Стрилеча, Красне, Пилна и Борисивка.

Евакуация и стратегически цели

Цивилни се евакуират от Вовчанск. Настоящата атака следва изненадващата украинска контраофанзива, която освободи почти цялата Харковска област през есента на 2022 г. Руският фокус върху Харков може да принуди Украйна да разпредели повече войски в региона, оголявайки други фронтове. Въпреки това, наличните ресурси на Русия може да не са достатъчни за значително настъпление в дълбочина.

Leave a Reply