Няма да повярвяте колко Украинки са в армията на Зеленски…

Във въоръжените сили на Украйна в момента служат повече от 67 000 жени, от които 19 000 са работнички, а останалите са военнослужещи. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Наталия Калмикова, цитирана от Укринформ.

Исторически контекст и динамика

Броят на жените в армията на Украйна започна значително да се увеличава след 2014 г., когато започна конфликтът в източната част на страната. Ситуацията се ускори драстично след 24 февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Въпреки че мобилизация на жени в Украйна не се извършва, много от тях доброволно се включиха в армията, подчертавайки своята решимост и патриотизъм.

Ролята на жените в армията

Според Калмикова, жените все по-често избират професии в армията, които традиционно не се считат за женски. Те показват желание и умения да стрелят, да управляват артилерийски системи и безпилотни летателни апарати. През 2018 г. законодателството беше променено, за да позволи на жените да заемат длъжности във въоръжените сили на Украйна, което откри нови възможности за тях.

Предизвикателства и решения

Въпреки напредъка, Калмикова отбеляза, че все още има проблеми с окуражаването и насърчаването на жените в армията. Тя подчерта, че е необходимо да се намерят начини за преодоляване на тези бариери, за да могат жените, които искат да изградят кариера във въоръжените сили, да имат тази възможност. Увеличението на броя на жените в армията с 40% след началото на руската инвазия е значимо, но още повече трябва да се направи за подкрепа на жените военнослужещи.

Заключение

Ролята на жените във въоръжените сили на Украйна е от съществено значение за отбранителните способности на страната. Те не само че допринасят за защитата на родината, но и преодоляват стереотипите, свързани с ролята на жените в обществото и армията. Продължаващите усилия за подобряване на условията и насърчаване на жените в армията са ключови за изграждането на силни и равноправни въоръжени сили.

Със сигурност, Украйна може да бъде горда с жените си военнослужещи, които демонстрират смелост и професионализъм в тези трудни времена.

Leave a Reply