Путин бесен: Украйна свалиха…

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в петък, че е “очевидно”, че Украйна е свалила руски военно-транспортен самолет IL-76, който превозвал украински военнопленници в близост до граничния регион Белгород тази седмица.

Според Москва, самолетът е пътувал за региона в предверие на обмен на пленници в сряда, когато е бил ударен от противовъздушни ракети. Руските власти съобщават, че на борда са се намирали 65 украински военнопленници.

Украйна не е потвърдила, нито отрекла своето участие в катастрофата, но официални лица изглежда се съмняват дали на борда наистина са имало пленници.

“Не знам дали са го направили нарочно или немислено, но е очевидно, че те са го направили”, каза Путин на студенти-военнослужещи в първия си коментар след катастрофата.

Той също така твърди, че Украйна е знаела как Русия планира да транспортира пленниците, когато са ударили самолета, обвинение, което Киев остро оспорва.

“Главното разузнавателно управление на украинската армия знаеше, че ние отвеждаме там 65 военнослужещи. И знаейки за това, те удариха този самолет”, каза той.

“Във всеки случай това е престъпление”, добави той.

Киев и Москва са открили криминални разследвания, а украинският президент Володимир Зеленски е призовал за международно разследване.

Украйна потвърди, че обмен на пленници е бил предвиден, но заяви, че не е била уведомена, че войниците ще бъдат транспортирани до границата със самолет, както е било в миналото.

Leave a Reply