Путин: Чашата преля! Давам последен шанс на…

Светът може би не го е забелязал, но обсъждането на техническите аспекти на потенциално възможна Трета световна война се премести в най-практичната плоскост. Изказването на руския президент Владимир Путин в Ташкент по повод използването на западни оръжия от Украйна дава ясно и категорично предупреждение към страните от НАТО.

Откровенията на Путин и техният смисъл

Въпросът, поставен на Путин относно възможността Украйна да използва западни оръжия за удари по руска територия, предизвика доста технически и детайлни отговори от страна на руския президент. Въпреки привидната абстрактност на формулировките, зад тях се крие ясно послание – ултиматум към НАТО и неговите съюзници.

Първата точка от изявлението на Путин гласи, че високоточните оръжия с голям обсег не могат да се използват без космическо разузнаване, което Украйна няма, но някои страни от НАТО притежават. Това означава, че Русия ще разглежда подобни удари като съвместни действия между Украйна и страните от НАТО.

Втора и трета точка: Разшифроване на ултиматума

Путин продължи с втора точка, в която подчерта, че подготовката на мисиите за полет на ракети няма да се извършва от украински военни, а от представители на страните от НАТО. Това отново подчертава съвместната отговорност на западните страни.

Третата точка на Путин беше още по-ясна: „Представителите на страните от НАТО, особено в Европа, особено в малките страни, трябва да са наясно с какво си играят.“ Това предупреждение е насочено към по-малките и гъсто населени европейски държави, които трябва да обмислят внимателно своите действия и изявления.

Реакциите на Запада

Няколко часа след изявленията на Путин, говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че политиката на САЩ не насърчава и не позволява удари извън украинските граници. Тази позиция обаче не е гарантирана да остане непроменена.

Други западни страни също изразиха своите позиции. Например, Канада не ограничава Украйна в използването на прехвърлените оръжия, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да може да унищожава военни цели на руска територия. Полша, от своя страна, заяви, че няма ограничения за използването на полските оръжия, предоставени на Украйна.

Крайната линия

Западните страни са изправени пред избор – до каква степен са готови да провокират Русия и какви ще бъдат последиците от тези действия. Руският президент ясно заяви, че Москва ще реагира на провокации, и дори посочи възможността за разширяване на „зоните за сигурност“ на украинска територия.

Все още не сме достигнали точката, от която няма връщане назад, но напрежението остава високо. Западът трябва да обмисли внимателно своите действия и да не подценява предупрежденията на Путин.

Путин дава последен шанс на НАТО да преразгледа своите действия и позиции. Третата световна война може и да не е неизбежна, но обсъждането на нейните технически аспекти и възможни сценарии вече не е просто спекулация. Светът се намира на кръстопът и всяко решение може да има сериозни последици.

Leave a Reply