Путин: Хитлер е идол на…

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в събота, че Украйна “прославя” убийствените отряди на СС на Адолф Хитлер и се кълне да “изкорени нацизма”, като откри паметник в чест на 80-годишнината от края на обсадата на Ленинград.

Руският лидер многократно е призовавал към победата на Съветския съюз над нацистка Германия по време на Втората световна война, за да оправдае своята текуща офанзива срещу Украйна.

Неговото твърдение, че Украйна е фашистка държава, която се нуждае от “денацификация”, е опровергано като невярно от независими експерти.

В събота Путин заяви, че “режимът в Киев прославя съучастниците на Хитлер, отрядите на СС”.

И Русия ще “направи всичко възможно за потискане и окончателно изкореняване на нацизма”, каза той.

“Последователите на нацистките кати, каквито и имена да използват днес, са обречени”, каза той близо до Санкт Петербург, родния си град и съвременното име на Ленинград.

Украйна, Западът и независимите учени многократно отхвърлят опитите на Путин да представи Киев като симпатизиращ към нацистите.

Той говореше на откриването на нов комплекс-паметник на жертвите на обсадата на Ленинград – събитие, което заема важно място в личната идентичност на Путин и има тотемно значение за милиони руснаци.

Повече от 800 000 души са умрели от глад, болести и бомбардировки по време на 872-дневната обсада от германски сили по време на Втората световна война.

Путин по-рано в събота посети гробище, където са погребани в масови гробове повече от 400 000 жертви.

Съветската Червена армия прекъсна обсадата на 27 януари 1944 г.

Въпреки че е роден след войната, по-големият брат на Путин умира от глад по време на обсадата.

Той също спомня как майка му веднъж е припаднала и е била оставена на улицата до куп тела, смятани за мъртви от глад.

Кремъл е обвинен в манипулиране на своята история за Втората световна война, за да оправдае офанзивата срещу Украйна и репресивния завой у дома.

Съветският съюз е загубил около 27 милиона души в това, което нарича “Велика отечествена война” – повече от всяка друга държава.

Путин е направил споменът за войната централен за националната психика на Русия.

Паради, паметници, културни събития и училищни програми все повече са посветени на героизма и смелостта на съветските воини.

В същото време Кремъл се стреми да потисне споровете, свързани с конфликта.

Теми като тайния съюз на Съветския съюз през 1939 г. с Германия за разделяне на Полша и масакъра на повече от 20 000 поляци в Катин от тайната полиция на Йосиф Сталин са табу.

Leave a Reply