Путин: Издавам заповед за Ядрени…

Президентът Владимир Путин е издал заповед на руските въоръжени сили да осъществят тренировки, които включват приготвления и употреба на ядрени оръжия, според изявления на руското Министерство на отбраната, които са били отразени от медиите “Ройтерс” и “Франс прес”.

Така наречените нестратегически, или тактически ядрени оръжия, предназначени за операции на полето, ще бъдат доставяни чрез ракети. От Министерството обявиха, че ученията ще се проведат “скоро” и целят да осигурят териториалната целост на Русия срещу “заплахи от някои западни представители”.

Мерките, които ще бъдат предприети по време на ученията, включват различни подготовки за управление на нестратегически ядрени оръжия, както се споменава в съобщението от Министерството на отбраната на Русия, предадено от БГНЕС.

В ученията ще участват различни авиационни и морски военни сили, както и сухопътни войски от Южния военен окръг, граничещ с Украйна и включващ окупирани украински територии.

Западните държавни служители изразяват нарастваща тревога относно ядрената реторика на Кремъл по време на конфликта в Украйна. Путин редовно се позовава на руската ядрена доктрина.

През миналата година Русия прекрати ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и се оттегли от ключово споразумение със САЩ, свързано с ограничаване на въоръженията.

Възможна ли е намеса на НАТО в конфликта в Украйна при нарушение от страна на Русия? Наскоро президентът на Беларус Александър Лукашенко разкри, че на територията на страната му са разположени “няколко десетки” руски тактически ядрени оръжия, в резултат на споразумение с руския лидер Владимир Путин.

Още миналия юни Беларус заяви, че е започнал да приема руски тактически ракети, което е първият случай от съветската ера насам, когато Русия разполага такива въоръжения в друга държава.

Ситуацията се усложнява още повече, след като руският външен министър Сергей Лавров отхвърли възможността за истински преговори между Русия, Запада и Украйна. Той твърди, че западни и украински политици не са готови за сериозни разговори, а представят “пародия на преговори”.

Leave a Reply