Путин към Лукашенко: Атакуваме…

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че действията на Русия по атакуване на украински енергийни обекти са били задействани като отговор на ударите от страна на Украйна по руски цели. Той изрази тази позиция по време на разговор с беларуския президент Александър Лукашенко, като информацията бе разпространена от основни информационни агенции в Русия.

Според Путин, целта на тези атаки е била свързана със стремежа на Русия към “демилитаризация” на Украйна, като влиянието е насочено към военнопромишления комплекс на страната. Руският лидер уточни, че подобни акции са били избегнати през зимните месеци поради хуманитарни причини.

От своя страна, Лукашенко подчерта готовността на Беларус да способства за мирното разрешаване на конфликта в Украйна, изразявайки подкрепа за мирния процес, към който Русия остава ангажирана.

Путин подчерта, че Москва е отворена за конструктивен диалог относно ситуацията в Украйна, но ще отстоява позиции, които отговарят на реалностите, отказвайки да приеме наложени отвън решения.

Посещението на Лукашенко в Москва, придружен от първата жена космонавт на Беларус Марина Василевска, белязва и символ на двустранното сътрудничество, подчертавайки значимостта на техния диалог в контекста на текущите международни предизвикателства.

Leave a Reply