Путин: Малките държави като България да внимават за…

Путин предупреди НАТО да не подценява сериозността на ситуацията

На 28 май руският президент Владимир Путин отправи остро предупреждение към НАТО, подчертавайки, че малките държави в алианса трябва да внимават с военните си действия срещу Русия. Това изявление беше направено в Узбекистан и разпространено от посолството на Русия в България.

„Тези представители на страни от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, трябва да са наясно с какво си играят“, заяви Путин, подчертавайки сериозността на ситуацията и необходимостта от внимателно наблюдение на събитията.

НАТО и Украйна: Столтенберг призова за отмяна на ограниченията

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците в алианса да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия. По време на брифинг в София, Столтенберг заяви: „НАТО дава военна помощ на Украйна. Това не прави съюзниците в НАТО част от конфликта. Съюзниците трябва да решат какви ограничения да наложат на украинците. Моята позиция е, че поразяването на руски военни цели извън Украйна е легитимна част от самозащитата.“

Политически реакции

Тези изявления следват коментарите на служебния премиер на България Димитър Главчев, който също обсъди ситуацията с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата им на четири очи. Главчев изрази подкрепа за позицията на НАТО и необходимостта от по-твърда линия спрямо действията на Русия в региона.

Тези събития показват нарастващото напрежение между Русия и НАТО и подчертават важността на внимателното наблюдение и реакция на международната общност.

Leave a Reply