Путин подписа указ днес! Всеки който…

Руският лидер Владимир Путин подписа днес указ, позволяващ на чуждестранни граждани, борещи се за Русия в конфликта в Украйна, да получават руско гражданство както за себе си, така и за своите близки. Според информация от агенция Ройтерс, указът улеснява процедурата за получаване на руски паспорт за тези, които са сключили договори за участие в т.нар. “специална военна операция” на Москва в Украйна, включващи техните съпрузи, деца и родители. Условието е те да имат договор за минимум една година.

Тази стъпка се разглежда като опит на Русия да увеличи броя на своите войски, като предоставя стимули за чужденци с военен опит да се присъединят към руските сили. Ройтерс отбелязва, че тази мярка може да обхваща групи като частната военна компания “Вагнер”.

Въпреки че Москва не разкрива точния брой на чуждестранните военни, служещи за Русия, има доклади за значителен брой наемници от различни страни, включително Куба и африкански държави, някои от които били привлечени с големи финансови стимули.

Русия извика 300,000 мъже на служба през септември 2022 година, което беше първата мобилизация на страната след Втората световна война. Въпреки постоянните спекулации за възможна повторна мобилизация, Кремъл отрича нуждата от допълнителни военни сили, тъй като много мъже вече са се записали доброволно.

От друга страна, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговите въоръжени сили са готови да мобилизират между 450,000 и 500,000 души. Украинският парламент в момента обсъжда законопроект, който цели да затегне и разшири правилата за мобилизация в страната.

И Русия, и Украйна продължават да поддържат мълчание относно реалните си военни загуби в продължаващия вече 22 месеца конфликт.

Leave a Reply