Путин: Предупреждавам отново Запада! Излизаме от…

Президентът Владимир Путин е отправил нови ядрени предупреждения към Запада, което е засилило напрежението в световен мащаб. Путин обвини Запада и по-специално Съединените щати в това, че ескалират конфликта в Украйна до глобално ниво. В отговор на това, Русия спря своето участие в договора New START, който е ключов елемент в контрола над ядрените въоръжения между Русия и САЩ. Този договор ограничава броя на стратегическите ядрени боеглави, които двете страни могат да разполагат.

Решението на Путин е окачествено като “дълбоко съжалително и безотговорно” от страна на американския държавен секретар Антъни Блинкен и като действие, което прави света по-опасно място от страна на генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг. Според Путин, някои във Вашингтон обмислят нарушаването на мораториума върху ядрените изпитания, което подтиква Русия да следва същия път, ако САЩ извършат такива тестове

Тези развития подчертават нарастващата ядрена заплаха и потенциалното разрушаване на архитектурата на ядрения контрол, което засилва световното напрежение и подчертава критичната нужда от дипломация и диалог в решаването на международните конфликти.

Leave a Reply