Путин: Само ако някой посегне към Русия, веднага ще…

Путин предупреди за възможна употреба на ядрени оръжия

Владимир Путин отправи сериозни предупреждения относно потенциалната употреба на ядрени оръжия от Русия, подчертавайки, че страната е готова да ги използва, ако нейният суверенитет бъде застрашен. Това изказване идва в момент на нарастващи напрежения с НАТО и засилена военна активност по границите на Русия, особено с Финландия, която наскоро се присъедини към НАТО.

Путин заяви, че Русия е подготвена да използва ядрени оръжия, ако има заплаха за нейната държавност, суверенитет или независимост. “Нациите, които твърдят, че нямат червени линии спрямо Русия, трябва да разберат, че Русия няма да има никакви червени линии спрямо тях,” каза той в интервю за руската държавна телевизия.

Руският лидер също така подчерта, че ядрената триада на Русия — ядрени оръжия, доставяни по земя, море и въздух — е по-модерна от тези на западните страни. “Нашата триада, ядрената триада, е много по-модерна от всяка друга триада. Само ние и американците всъщност имаме такива триади. И ние сме напреднали много повече тук,” добави той.

Нарастващото напрежение с НАТО и присъединяването на Финландия към алианса допълнително засилиха военната активност по границите на Русия. Путин определи присъединяването на Финландия към НАТО като “абсолютно безсмислена стъпка”, която не съответства на националните интереси на страната.

Тези изявления и действия подчертават сериозността на конфликта и потенциалните опасности, които той представлява за международната сигурност.


Leave a Reply