Путин: Ще мобилизираме още повече военни! От Утре ще станат…

Новата пролетна кампания за военен призив в Русия започва с амбициозни цели

МОСКВА – Президент Владимир Путин подписа указ в четвъртък, с който разрешава на Министерството на отбраната да мобилизира 147,000 мъже за задължителна военна служба по време на предстоящия пролетен призив. Това число представлява увеличение от 12,500 души в сравнение с миналогодишната кампания, подчертавайки нарастващите военни нужди на страната.

Новата кампания за призив, която ще започне в събота, ще включва мъже на възраст между 18 и 27 години, като се очаква да приключи на 15 юли 2024 г. Офицерите по набиране вероятно ще предприемат строги мерки срещу лица, избягващи военната служба, за да достигнат амбициозната цел на Путин от 147,000 нови войници.

Експерти предполагат, че въпреки стабилното увеличение на раждаемостта след 2000 година, броят на потенциално годни за военна служба млади мъже, родени между 1995 и 2005 година, е недостатъчен за задоволяване на нарастващите нужди на военните. Иля Кашницки, професор по демография в Университета на Южна Дания, коментира, че идеята очевидно е да се опитат да хванат колкото се може повече лица, избягващи призива.

Според Генералния щаб на руската армия, нито един от новопризованите през тази кампания няма да бъде изпратен да се бие в Украйна. Въпреки това, новите правила, които ще влязат в сила през 2024 г., ще повишат горната възрастова граница за призив до 30 години и постепенно ще увеличат долната граница от 18 на 21 години през следващите три години.

Тази стъпка е част от по-широка стратегия за увеличаване на числеността на бойните сили на Русия от 1.15 милиона на 1.5 милиона души, както беше предложено от министъра на отбраната Сергей Шойгу през декември. В тази връзка, последната кампания за призив се очаква да бъде една от последните преди въвеждането на новите правила за възрастовия лимит.

Leave a Reply