Путин: Всеки който даде ТОВА на Украйна ще бъде…

Владимир Путин, президент на Руската Федерация, отхвърли идеята за военни атаки срещу държави-членки на НАТО, като описа такива спекулации като “пълен абсурд”. Той заяви това по време на посещение на военновъздушна база и в последващи публични изявления, подчертавайки, че Русия няма агресивни намерения спрямо държавите от Алианса и че идеята за нападение е “просто глупости”.

Путин обаче подчерта, че всяка западна военновъздушна база, която домакинства американските изтребители F-16, изпратени на Украйна, ще бъде разглеждана като легитимна цел от руските въоръжени сили. Той предупреди, че в случай на такива действия, руската армия ще отговори решително и ефективно, целящо унищожаването на тези самолети.

Според Путин, предоставянето на F-16 на Украйна няма да промени ситуацията на бойното поле в полза на Украйна, тъй като Русия разполага с мощна въздушна отбрана и способностите да контрира такива усилия. Той добави, че руските военни вече успешно се справят с други въоръжения, предоставени на Украйна от Запада, включително танкове и бронирани машини.

Тези коментари на Путин идват в контекста на продължаващите напрежения между Русия и Запада, особено по отношение на конфликта в Украйна и подкрепата, която Киев получава от НАТО и други западни държави. Те също така отразяват дълбокото разделение между руските и западни възгледи за сигурността и стабилността в Източна Европа.

Leave a Reply