Русия днес осъди този местен…

Съд в Република Башкортостан, Русия, осъди известния местен активист Файил Алсинов на четири години затвор по обвинения в “подстрекаване към междуетническа омраза”. Обвиненията се основават на изказвания, направени от Алсинов по време на протестен митинг през април 2023 г., като използва фраза на башкирски език, която следствието твърди, че представлява етническа обида. В същото време се твърди, че тази фраза в съвременния език има значение, близко до “прост народ”​​.

Присъдата предизвика обновени протести, като хиляди се събраха пред сградата на съда в град Баймак в подкрепа на Алсинов. Протестите бяха значителни, като се съобщава, че тълпата е била по-голяма от предишен демонстрация срещу преследването на Алсинов. По време на присъждането на присъдата полицията блокирала пътя към съда и се твърди, че е блокирала интернет връзката в града. Протестиращите скандират “Свобода!” и искат уволнението на губернатора на Башкортостан, Радий Хабиров, който се смята, че е поискал обвиненията срещу Алсинов.

След обявяването на присъдата на Алсинов, полицията започнала да задържа хора извън съдебната сграда. Отговорът от страна на бунтовническата полиция (ОМОН) включваше употребата на палки, сълзотворен газ и димни гранати срещу протестиращите. Има различни сведения за броя на арестите и ранените сред протестиращите. По време на тези събития платформата за съобщения WhatsApp изпитваше смущения в няколко руски региона, включително Башкортостан, което води до предположения, че властите може би блокират услугата поради протестите в Баймак​​.

Leave a Reply