Русия и Китай разбиха всички. 2023 рекордна за…

По официални данни от Китай, двустранната търговия между Китай и Русия през 2023 г. е нараснала с 26.3% спрямо предходната година. Взаимният обмен между двете страни показва значително засилване на икономическите отношения във време на глобални предизвикателства и промени.

Засилване на китайския износ към Русия
Износът на Китай за Русия се е увеличил с 46.9%, докато вносът от Русия е нараснал с 13% миналата година. Това подчертава растящия интерес на Русия към китайските стоки и суровини, както и укрепващите се търговски връзки между двете държави.

Сътрудничество между Путин и Си Дзинпин
Президентите Владимир Путин и Си Дзинпин поставиха цел за увеличение на двустранната търговия през 2023 г. на $200 милиарда, цел, която, според руската митническа агенция, вече е била достигната през есента. Това подчертава силното стратегическо сътрудничество между двете страни.

Засилени отношения между Пекин и Москва
Пекин и Москва са твърди съюзници и са засилили своите отношения, тъй като западните страни наложиха санкции на Русия заради нейната инвазия в Украйна. Това партньорство е от ключово значение за политическия и икономически ландшафт в региона.

Зависимостта на Русия от китайския пазар за енергия
С изгубването на западните енергийни пазари, Русия става все по-зависима от приходите, които получава от износа на петрол за Китай. Официални лица в Москва заявиха, че Китай е получил половината от руските петролни и нефтени пратки през 2023 г.

Leave a Reply