Русия: Кадиров не е извършил…

Органът за правата на човека в Русия е заключил, че синът на чеченския лидер Рамзан Кадиров не е извършил престъпление, когато беше заснет да напада тийнейджър, задържан за изгаряне на Корана, съобщиха онлайн медии в сряда.

Адам Кадиров, на 16 години, беше заснет през септември как рита и удря Никита Журавел, на 19 години, който беше арестуван миналата година в южния регион Волгоград по обвинения в изгаряне на Коран и по-късно преместен в мнозинството мюсюлманска република Чечения.

Рамзан Кадиров похвали сина си за „правилното нещо“, а няколко руски регионални лидери оттогава са връчили награди на по-младия Кадиров след инцидента.

Държавните руски служители за правата на човека са издали меко формулирани изявления относно задържането на Журавел, призовавайки за зачитане на неговите права, но избягвайки директна критика към Кадиров.

Владислав Григоров, който ръководи отдела на Комисията за правата на човека за защита на лица, подложени на наказателно преследване, тази седмица потвърди, че Адам Кадиров няма да бъде преследван за боя над Журавел.

В писмо, публикувано от новинарския канал в Telegram Brief, Григоров цитира отказа на чеченската полицейска сила да открие наказателно дело за побоя.

„Полицейската проверка [е установила], че не е извършено престъпление“, пише той, добавяйки, че „надзорният прокурор е признал това процесуално решение за законно и оправдано“.

Руските медии, цитирайки вътрешни документи, съобщиха по-рано, че полицията в столицата на Чечения Грозни отказва да повдигне обвинения срещу Адам Кадиров, тъй като по това време той е бил под минималната възраст за наказателна отговорност.

По-младият Кадиров навърши 16 години през ноември.

Leave a Reply