Русия направи авдеевка на пух и прах

Някои части от източния украински град Авдеевка се намират в “критично” състояние, тъй като се защитават от руски обстрел и нашествия, заяви във вторник местен служител.

Русия поднови опитите си да завладее Авдеевка през октомври, като войските от трите страни на града го бомбардираха безпрекъснато с артилерийски удари в опит да принудят украинските сили да се изтеглят.

“Докато през последните седмици казвахме, че ситуацията е много трудна, но под контрол, сега ситуацията е много трудна и на някои места критична,” каза Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на града.

“Това не означава, че всичко е загубено, че всичко е много зле. Но врагът насочва много голямо количество сили към нашия град,” каза той на украински телевизионен канал.

Руският президент Владимир Путин каза миналата сряда, че неговите войски държат позиции на околностите на града и са пробили украинските отбранителни линии на някои места.

“В самия град като такъв няма улични битки,” каза Барабаш.

“Разбира се, има отделни диверсионно-разузнавателни групи, които се опитват да проникнат в града, да се разхождат по улиците,” продължи той.

Руските сили контролират територии на север, изток и юг от Авдеевка, която се намира на около пет километра (три мили) от околностите на контролирания от Русия оплот Донецк.

Завладяването на града би представлявало рядка победа за Русия, тъй като наближава втората годишнина от началото на нейната офанзива. Русия ще проведе президентски избори през март.

Leave a Reply