Русия осъди 200 Украински граждани заради…

Държавните медии в Русия съобщиха в понеделник, че повече от 200 украински военнопленници са били осъдени на дълги затворнически присъди, като се позовават на висш правоприлагащ служител.

От началото на инвазията в Украйна, Москва се смята, че е пленила хиляди украински войници, мнозина от които са били заловени по време на обсадата на пристанищния град Мариупол в началото на 2022 година.

Киев и международни правозащитни групи осъждат съдебните процеси на Русия срещу военнопленниците като незаконни.

Новини
Русия и Украйна разменят стотици пленници в сделка, посредничена от ОАЕ
Прочетете още

“Повече от 200 украински военни са осъдени на дълги затворни присъди за извършване на убийства на цивилни и неправомерно отношение към пленници [от войната]”,

казва Александър Бастрикин, ръководител на следствения комитет на Русия, в интервю за държавния информационен агент RIA Новости.

Той заяви, че Москва ще продължи усилията си за преследване на украински военни служители, включително “високопоставени официални лица”.

Мнозина украински военнопленници са задържани в руския окупиран източен Украйна, докато други са отведени в Русия.

Бастрикин не уточни дали войниците са осъдени в Русия или в окупирания Украйна.

Но държавният медиен орган RT цитира източник от следствения комитет, който твърди, че на 242 войници са издадени присъди в окупирана Украйна.

По-рано този месец Русия и Украйна съобщиха, че са разменили стотици пленни войници в първата публично обявена размяна от месеци.

Leave a Reply