Русия спря днес тази Украинска атомна електроцентрала

Русия потвърди в петък, че е ограничила достъпа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до части от украинската атомна електроцентрала Запорожие, като обясни, че ограниченията са поставени по причини, свързани с безопасността.

Представители на МААЕ са на място за наблюдение на централата от септември 2022 г., шест месеца след като тя беше заловена от руски войски.

В отговор на изявление на МААЕ, че на техния екип е било забранено да влиза в реакторните зали, Ренат Карча, служител в руската атомна корпорация Росатом, твърди, че те са се опитали да достъпят “защитни обвивки”.

“Защитната обвивка, и особено запечатана такава, не е музей или зона за свободно разхождане,” заяви Карча пред руския информационен канал РБК.

“При ‘запечатан’ режим достъпът на персонала до защитните обвивки е забранен и е разрешен само при неоспоримо оправдание и в извънредни случаи,” добави той.

Рафаел Гроси, ръководителят на МААЕ, заяви в сряда, че експертите не са имали достъп до реакторните зали в три от блоковете на централата в продължение на две седмици.

Той добави, че МААЕ ще продължи да настоява за достъп до реакторните зали, където се намират реакторното ядро и изработеното ядрено гориво.

“Съдържанието на последното изявление ни кара да предположим, че или Рафаел Гроси не е бил достатъчно информиран, или информацията е била предоставена от хора с ниска професионална подготовка, което е трудно за вярване,” каза Карча.

Централата спря да доставя електричество към украинската мрежа през септември 2022 г. и непрекъснато е била обект на обстрел и нападения с дронове през цялата война.

Leave a Reply