Русия забрани вноса от тази държава днес…

Русия спира вноса на банани и цветя от Еквадор, седмици след като Кито се съгласи на сделка с оръжия със САЩ, което ще доведе до получаване на военно оборудване от съветската епоха от Южноамериканската държава за Украйна.

Руският земеделски надзор, Росселхознадзор, заяви в съобщение, че разрешенията за петима еквадорски износители са спрени от вторник поради откриване на вредители.

Девет от десет банана, внасяни в Русия, идват от Еквадор, според руските медии.

Ограниченията за определени вноси на цветя ще влязат в сила в петък. Еквадор е един от водещите износители на цветя в света, главно рози.

Решенията идват на фона на обявлението на президента на Еквадор Даниел Нобоа на 10 януари, че е приел американско предложение за обмен на оборудването от съветската епоха със съвременни американски оръжия в сделка за 200 милиона долара.

Съединените щати са заявили, че еквадорското оборудване ще бъде изпратено на Украйна, за да помогне на Киев в конфликта му с Русия.

Сделката е разгневила Москва, като говорителката на външното министерство Мария Захарова каза миналата седмица, че Еквадор е взел “лекомислено решение под сериозен натиск от външни заинтересовани страни”.

Захарова добави, че Еквадор има договорно задължение да не прехвърля такова оборудване на трета страна без съгласието на Русия.

Нобоа е заявил, че Кито има пълното право да проведе сделката, тъй като тя включва “скрап”.

Еквадорският лидер е говорил с украинския си колега Володимир Зеленски по време на встъпването в длъжност на новия президент на Аржентина Хавиер Милей в Буенос Айрес.

Leave a Reply