Руски хакери разбиха украинската…

Руски хакери са проникнали в основния мобилен оператор на Украйна Kyivstar месеци преди да стартират “катастрофална” кибератака, която наруши услугите за около 24 милиона потребители, съобщи Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на украинския шеф по киберсигурност.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че подозира руската тайна служба зад атаката на Kyivstar на 12 декември, която парализира мрежата й за дни. Главният изпълнителен директор на Kyivstar, Олександър Комаров, съобщи, че услугите са напълно възстановени в цялата страна към 20 декември.

Илия Витюк, ръководител на киберсигурността на СБУ, каза на Ройтерс, че нарушението е “изцяло унищожило ядрото”, изтривайки хиляди виртуални сървъри и компютри на Kyivstar.

“Засега можем да кажем със сигурност, че те са били в системата поне от май 2023 г.”, е цитиран Витюк, добавяйки, че хакерите може би са получили пълен достъп до сървърите на Kyivstar през ноември.

Витюк заяви, че СБУ вярва, че хакерите може да са придобили възможност да крадат лична информация, прехващат текстови съобщения, установяват местоположенията на телефоните и да превземат акаунти в приложението за съобщения Telegram.

Витюк добави, че кибератаката може да е била успешна, защото инфраструктурата на Kyivstar е подобна на тази на руския мобилен оператор Beeline.

Въпреки това той отбеляза, че въздействието на атаката е ограничено, като се има предвид липсата на основна ракетна или дрон атака, придружаваща нарушението.

“Може би някой полковник искаше да стане генерал,” каза той на Ройтерс, когато беше попитан защо атаката се е случила на 12 декември, когато украинският президент Володимир Зеленски беше във Вашингтон, за да иска повече помощ.

Витюк каза, че е “доста сигурен”, че извършителят е хакерската група Sandworm, която е свързана с руското разузнаване след разследвания на предишни кибератаки в Украйна и други страни.

Кремъл не е коментирал обвиненията на Киев, а руското министерство на отбраната не е отговорило на писмената заявка на Ройтерс за коментар.

Leave a Reply