Сащ искат да нападнат ….

Според най-новата информация, предавана от гръцката държавна телевизия ЕРТ, Съединените Щати имат планове да упражнят дипломатически натиск върху Турция, с цел ускоряване на процеса по присъединяването на Швеция към НАТО. Тази стратегия може да включва потенциална заплаха за одобряване на продажбата на изтребители F-35 на Гърция, ако Турция продължава да забавя процеса.

Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ, се подготвя за предстоящо пътуване в Близкия Изток, като се очаква да обсъди въпроси, свързани със ситуацията в Газа и аспирациите на Швеция за членство в НАТО. Плановете на Вашингтон включват убеждаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да ускори ратификацията на членството на Швеция в НАТО от турския парламент.

Според източници, Блинкън е заявил пред турския външен министър Хакан Фидан, че присъединяването на Швеция към НАТО е от съществено значение за стратегията на алианса в отговор на руската заплаха. САЩ са готови да предприемат стъпки за ускоряване на процеса, включително чрез потенциални търговски стимули към Гърция.

Този ход на САЩ подчертава значението, което се отдава на разширяването на НАТО и на укрепването на сигурността в Европа в контекста на нарастващите напрежения с Русия.

Leave a Reply