Спешен разговор между Путин и Ердоган! Ето какво си казаха

Москва, 15 април 2024 – В отговор на нарастващото напрежение и хуманитарната криза в Газа, руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията, която бързо се влошава.

По време на разговора, двамата лидери изразиха “дълбока загриженост” за растящия брой цивилни жертви и “катастрофалното влошаване” на хуманитарната ситуация в обсадената ивица Газа. Те също така критикуваха ударите на Израел по жилищни райони и религиозни обекти, които описаха като “неприемливи”.

Президентите подчертаха, че позициите на Русия и Турция са много близки и че двете страни подкрепят решение за създаването на две държави като начин за прекратяване на дългогодишния конфликт. Те се обединиха около идеята за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня и осигуряване на безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ за засегнатите райони.

В контекста на международните усилия за уреждане на конфликта, Путин повтори ангажимента на Русия за поддържане на диалога с всички страни в региона, включително с Израел и Палестина, за да помогне за намирането на устойчиво решение на кризата.

Разговорът между Путин и Ердоган подчертава нарастващата роля на Русия и Турция като посредници в близкоизточния конфликт, което също така илюстрира промените в динамиката на международните отношения в региона.

Leave a Reply