Световно известен Руски писател беше…

В петък, Русия официално обяви изгнания писател Борис Акунин, известен с критиките си спрямо военните действия на Москва в Украйна, за “чуждестранен агент”.

Засилване на Репресиите в Русия
Критика на Властта: Кремъл засили своите репресии срещу различие в мненията след началото на своята офанзива в Украйна през февруари 2022 година.
Целеви Атаки срещу Изкуствата: Художествените произведения на автори, критикуващи Москва, започнаха да изчезват от книжарниците.
Кой е Борис Акунин?
Истинско Име: Борис Акунин е псевдоним на грузинския писател Григорий Чхартишвили.
**Добавяне в Списъка на “Чуждестранни А
генти”**: Името на Чхартишвили беше добавено към списъка на “чуждестранни агенти”, който традиционно се обновява всяка петък.

Опозиция срещу Военните Действия: Министерството на правосъдието на Русия заяви, че Чхартишвили е противил на “специалната военна операция в Украйна”.
Обвинения и Последици
Разпространение на Неточна Информация: Акунин е обвинен в разпространение на невярна информация, целяща създаването на негативен образ на Русия и нейната армия.
Изискванията на Етикета “Чуждестранен Агент”: Този етикет, напомнящ за термина “врагове на народа” от съветската ера, изисква от лицата или групите да разкриват източниците на своето финансиране.
Маркиране на Публикациите: Той също така задължава тези лица и групи да маркират всички свои публикации — включително социалните медии — с етикета “чуждестранен агент”.
Допълнителни Мерки срещу Акунин
Списъкът на “Терористи и Екстремисти”: 67-годишният вече беше включен в списъка на “терористи и екстремисти” на Росфинмониторинг, основният финансов разузнавателен орган на Русия.

Leave a Reply