Съветът за сигурност осъди днес Русия заради…

Съветът за сигурност на Обединените нации осъди Русия за мащабната въздушна атака върху Украйна, извършена на 30-ти декември 2023 година. Тази атака се смята за най-голямата от началото на военния конфликт и включва изстрелването на 122 ракети и десетки дронове срещу различни цели в Украйна. Според докладите, поне 30 цивилни лица са били убити и над 140 са ранени.

В отговор на тези събития, руският посланик в ООН заяви, че целите на Москва са били “изключително военна инфраструктура” в Украйна, отричайки, че атаката е била насочена срещу цивилни. Това твърдение предизвика дебати и критики в международната общност, тъй като се смята, че атаката е засегнала и цивилни обекти.

Отделно от това, Министерството на външните работи на Полша реагира на инцидента, при който руска ракета беше отчетена да е влязла в полското въздушно пространство по време на атаката. Този акт беше възприет като сериозно нарушение на международните норми и суверенитета на Полша, в резултат на което полското външно министерство извика руския зарежда д’афер за обяснения.

Тези събития подчертават продължаващата напрегната ситуация в Източна Европа и налагат въпроси относно бъдещето на регионалната стабилност и международната сигурност. Ситуацията също така подчертава важността на продължаващата подкрепа и дипломатически усилия от страна на международната общност за намиране на решение на конфликта в Украйна.

Leave a Reply