Украйна целят цивилни руснаци! Ето къде спасяват руски граждани

Властите в западноруския регион Белгород в петък предложиха да преместят някои жители от столицата на региона на безопасно място след интензивни обстрели от страна на украинските въоръжени сили през изминалата седмица.

Обявлението беше направено ден след като ракетни атаки раниха поне двама души и разбиха стъкла на високи сгради, предизвиквайки паника сред жителите.

“Виждам няколко обръщения в социалните медии, където хората пишат ‘Страх ни е, помогнете ни да отидем на безопасно място’,” каза губернаторът на регион Белгород Вячеслав Гладков във видеосъобщение, споделено онлайн.

“Разбира се, че ще помогнем. Вече сме преместили няколко семейства,” добави той.

Гладков каза, че жителите ще бъдат преместени в градовете Стари Оскол и Губкин, които са по-далеч от границата с Украйна, където ще бъдат настанени в “комфортни условия”.

“Ще останете там толкова време, колкото е необходимо,” добави той, но предупреди, че няма да има достатъчно временно жилище за всички.

“Ще се обърна към колегите ми, губернаторите на други региони, за помощ,” каза губернаторът.

Общината на град Белгород по-рано предупреди собствениците на домове да залепят прозорците си с тиксо, за да ги предпазят от вълните от експлозии на фона на нарастващите ракетни атаки.

Кремъл се опитва да поддържа видимост за нормалност вътре в Русия, но скорошните смъртоносни удари в Белгород доведоха войната по-близо до домовете на хората.

Градът Белгород се намира на около 30 километра от границата с Украйна и многократно е бил обект на това, което Москва нарича недискриминиращи атаки от украинските въоръжени сили.

В събота властите съобщиха, че безпрецедентните украински удари върху града са убили 25 души — най-тежкият атака срещу руски цивилни от началото на войната през февруари 2022 г.

Leave a Reply