Украйна изпуснаха шанса за мир с Русия

Няколко седмици след началото на руската инвазия в Украйна, делегации от двете страни се срещнаха в Турция за преговори. Според информация, публикувана от The Wall Street Journal, дискусиите не са били толкова прости, както се предполагаше, и реалното предложение за мир може би не е било налице.

Първата среща между украинската и руската делегация се проведе само няколко дни след началото на войната – на 28 февруари в Беларус. От руска страна главен преговарящ е Владимир Медински, председател на Междуведомствената комисия по историческо образование на Русия.

Медински представя руските искания за прекратяване на конфликта, включително замяна на правителството на Володимир Зеленски с администрация, избрана от Кремъл, предаване на украинските танкове и артилерия, арест и съд за нацистите (т.нар. денацификация на Украйна), възстановяване на руския език като официален и връщане на имената на улици и населени места от съветската епоха.

Украинската делегация, включваща тогавашния министър на отбраната Олексий Резников, се съгласява да продължи разговорите, като целта е да се спечели време. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че исканията на Русия са ултимативни и не показват никаква готовност за промяна, освен капитулация на Киев.

На 10 март се провежда среща на по-високо ниво между външните министри на двете страни – Дмитро Кулеба и Сергей Лавров в Анталия. Кулеба заявява, че по време на срещата е запитал Лавров директно за исканията на Москва, но не получава конкретен отговор.

През този период украинските военни успяват да защитят страната си, въпреки че разчитат само на собствените си оръжия и средства до получаването на първите значими пакети с военна помощ от Запада през май. Те нанасят поражения на руските военни в Киевска област и столицата и се справят с обстрелите по гражданската инфраструктура и опитите за евакуация на цивилни граждани.

Leave a Reply