Украйна: Не искаме нищо руско! Ще празнуваме на …

Украйна е взела решение да отбележи Коледа на 25 декември, което представлява смела стъпка в процеса на национално отделяне от руските традиции. Това решение означава преминаване към Григорианския календар, използван от повечето християнски държави, вместо към Юлианския календар, който е основа за определянето на датата на Коледа в Русия на 7 януари.

Този ход е важен символ на стремежа на Украйна да укрепи своята самостоятелност и културна идентичност, освобождавайки се от руското и съветското влияние. Той отразява по-широката стратегия на украинското правителство за декомунизация и де-русификация, която включва преименуването на улици и премахването на паметници, свързани с руската и съветската епоха.

Тази промяна в датата на празнуване на Коледа е и знак за дълбоките политически и културни промени, които се случват в Украйна в контекста на текущия конфликт и напрежението с Русия. Промяната подчертава желанието на Украйна да утвърди своята уникалност и да подчертае различията си от Русия, както в религиозно, така и в културно отношение.

Като част от тези усилия, Украинската православна църква, новосъздадената независима църква, която проведе своята първа служба през 2019 година, също е променила датата на празнуване на Коледа на 25 декември. Това представлява още един етап в процеса на разделяне с Руската православна църква след анексирането на Крим от Русия през 2014 година и подкрепата за сепаратисти в източна Украйна.

Така, промяната на датата на Коледа в Украйна символизира стремежа на страната към своя собствена идентичност и самоопределение, особено в контекста на продължаващия конфликт и напрегнатите отношения с Русия​​.

Leave a Reply