Вижте какво си казаха Си Дзинпин и Путин

По време на обмен на новогодишни поздрави между лидерите на Китай и Русия, председателят на Китай, Си Дзинпин, подчерта стабилността и постоянния растеж на връзките между двете страни. Той акцентира върху факта, че тези укрепващи се двустранни отношения отговарят не само на интересите на двете нации, но и на глобалните очаквания, особено в контекста на нарастващата глобална несигурност и промени.

Си отбеляза, че през 2023 година отношенията между Китай и Русия са демонстрирали устойчиво развитие, въпреки световните предизвикателства. Той подчерта значението на двустранните срещи с руския президент Путин, като спомена, че те са довели до значителен напредък в стратегическото партньорство и взаимноизгодното сътрудничество.

По време на своето изказване, Си също така наблегна на планираните културни инициативи между Китай и Русия, включително Години на културата Китай-Русия за периода 2024-2025, които се предвижда да допринесат за дълбочината и богатството на двустранните отношения.

В своя отговор, руският президент Владимир Путин изрази своите поздравления към Си и китайския народ, като подчерта силата на руско-китайското партньорство. Путин обсъди икономическите и търговски успехи на двустранните отношения, включително преодоляването на целта от 200 милиарда долара в търговията.

И двамата лидери изразиха оптимизъм за бъдещето на сътрудничеството между двете страни и подчертаха важността на продължаващата ангажираност за общия напредък и международната стабилност.

Leave a Reply