Заловиха и арестуваха този Руски…

Естонската полиция арестува руски университетски професор, подозиран в шпионаж в полза на Москва, съобщават медии в балтийската страна, позовавайки се на правоохранителни органи.

Вячеслав Морозов, който до скоро беше професор по международна политическа теория в Университета в Тарту, е арестуван от Естонската вътрешна служба за сигурност (ISS) на 3 януари и е задържан в ареста оттогава, съобщава вестник Postimees.

Контекст на Ареста

“Този последен случай [на ареста на Морозов] илюстрира желанието на руските разузнавателни агенции да проникнат в различни сфери на живота в Естония, включително академичните среди,” казва Марго Паллосон, ръководител на ISS.
П
равоохранителните органи започнаха криминално разследване срещу академика, а съд в Естония реши да го задържи в полицейски арест за до два месеца.

Реакция на Университета в Тарту

Кристина Тониссон, ръководител на Института по политически изследвания на Университета в Тарту, информира бившите студенти в писмо, че Морозов е уволнен след обявяването на разследването, според естонския обществен радиотелевизионен емитер ERR.

“Потвърждаваме, че досега не сме имали основания да поставяме под съмнение предишната работа на Вячеслав Морозов, но предвид новата информация, е важно да я преразгледаме критично,” казва Тониссон.

Допълнителен Контекст

Според колега на Морозов, новината за неговия арест “дойде неочаквано.”
На личната си Facebook страница, Морозов наскоро е споделил информация за антивоенни събития, организирани от руснаци, живеещи в Талин, както и за свои изследвания относно гражданското общество и политическото репресиране в Русия.
Преди да преподава в Естония, Морозов е работил в Държавния университет на Санкт Петербург повече от десетилетие.
Заключение

Арестът на Вячеслав Морозов подчертава напрежението между Русия и Естон

ия, както и продължаващите опасения за сигурността и шпионажа в региона. Случаят предизвиква въпроси относно въздействието на международната политика върху академичните среди и взаимодействието между научните изследвания и геополитическите интереси.

Leave a Reply